Trener du for mye?

Noen av oss elsker å trene, og vi klarer oss ikke uten våre faste treningsøkter. Det finnes mange måter å trene på, samt mange ulike nivåer av treningsintensitet. I tillegg så er det mange personer som rett og slett må manne seg opp til å trene eller bare komme seg opp av sofaen. Et fåtall trener for mye, det vil si at treningslysten overgår deres egen kropp og dens begrensninger. Du er kanskje ikke klar over at overtrening kan være alvorlig for helsen?

Hva overtrening kan føre til

Mange idrettsutøvere trener med mål om å forbedre sine prestasjoner. For å oppnå bedre prestasjoner må man vanligvis øke treningsbelastningen i form av flere repetisjoner og intensitet. Samtidig som man gjør dette, må man legge inn faste perioder med hvile og rekonvalesens. Hvis ikke kan man oppleve overbelastning og eventuelt overtrening. Noe som er et enda verre resultat av slik trening, er en tilstand som kalles rabdomyolyse. Her snakker vi om akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller grunnet altfor intens trening. er du i faresonen for å få rabdomyolyse? Siden denne tilstanden kan oppstå hos vanligvis friske personer etter en veldig hard treningsøkt, bør du absolutt være på vakt. Man kan faktisk få akutt nyresvikt som en komplikasjon av dette, noe som i verste tilfelle kan føre til dødsfall.

Har du et godt selvbilde?

Det er ikke bare idrettsutøvere som kan oppleve overtrening. Også mennesker med lavt selvbilde i forhold til egen kropp kan komme i denne situasjonen. Noen er kanskje oppsatt på å slanke seg til sommeren, mens andre ønsker mer muskler og en fastere kropp veldig fort. Dersom man ikke vet hvordan man skal legge opp treningsopplegget sitt, kan det være fort gjort å trene for mye i forhold til sine egne kroppslige begrensninger. For å oppnå et godt forhold til sin egen kropp er det viktig å finne et treningsopplegg man kan leve med på en normal måte. Her kan du snakke med noen om overtrening hvis du opplever at dette kan bli et problem for deg.