Kosthold som en viktig del av trening

 

Når man i dag ser på forskjellige kostholdsråd er det lett å bli forvirret. Fra statlig hold kan det virke som om det til en hver tid er sunt å spise ting som det hersker overproduksjon av. Da andre stemmer, som for eksempel Fedon Lindberg kom på banen, med råd om et kosthold som heller skulle basere seg på proteiner enn karbohydrater, førte dette til en konflikt mellom ham, og en god del lobbyister for norsk landbruk, så vel som Statens Ernæringsråd. Først tok han og hans støttespillere feil, så var man en rik ego om man fulgte rådet hans om å bruke vår rikdom til å spise bedre mat. Samtidig hadde mange akademiske ernæringseksperter en investert interesse av å holde fast på det de hadde preket over mange år. Det var dermed ikke rom for en saklig diskusjon uten personangrep.

Alt med måte og i forhold

Et stort fokus på et kosthold som baserer seg på proteiner og fett i stedet for på karbohydrater er bra for den som har en moderne livsstil som involverer et minimum av fysisk aktivitet. Den som jobber ved å sitte på et varmt rom, foran en dataskjerm, gjør lurt i å ernære seg av proteiner og fett. De metter og brenner lenger enn karbohydrater. Den som har en jobb som er mer fysisk krevende forbrenner også mer. Da er det ingen fare for å bli tykk om man spiser brød til frokost og poteter til middag.

Det samme gjelder også for den som driver med aktiv trening noen dager i uka. Om man har et fast regime hvor man integrerer noen timer med fysisk aktivitet i ukeplanen, trenger man ikke kikke så mye på hva man spiser.

Ferdigmat er likevel betenkelig

Et lite varsko er likevel på sin plass. Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller oss at det har skjedd en stor forandring i matvaner hos veldig mange. Vi ser mye på TV, samtidig som vi har gått over til ferdigmat i ganske stor grad. Denne maten utmerker seg med at den inneholder mye salt, mye sukker, og for lite av de viktigste næringsstoffene. Mye av problemet ligger i at mat som er ferdiglaget, ofte er blitt mishandlet med kjemikalier, eller kokt i stykker, før den er blitt fryst eller tørket og sendt hjem til ditt kjøleskap.

Vi har mer fritid enn noen gang, men vi bruker den med å sitte stille foran TVen og på å spise ferdigmat.

Gleden ved å lage mat selv

Den beste medisinen er vel kanskje at man ikke tenker på matlaging som slitsomt, men som noe som både er gøy, som man kan gjøre sammen med barna og familien, og noe som skaper glede hos den som får i seg et godt måltid.